Over ons

Onze geschiedenis

De Napoleonshoeve dankt zijn naam aan het feit dat deze herberg langs de oude weg tussen Antwerpen en Breda lag, waar Napoleon met zijn troepen passeerde. Naar verluidt zou hij in de hoeve een tussenstop hebben gemaakt. Als dat zo is, dan moet het op 13 mei 1810 geweest zijn.

Die dag is Napoleon zeker in Wuustwezel geweest, want na een bezoek aan de forten in Zeeland en Breda trok hij richting Antwerpen via Wuustwezel.

Daniëlla Verachtert gaat alvast het favoriete gerecht van Napoleon op de kaart zetten. “Dat is kip marengo: kippenbillen klaargemaakt in cognac en witte wijn met tomaten, knoflook en ui. Verder serveren we verschillende vergeten stukken van rund, stoofvlees van runderwangetjes en rundertong. Voor de visgerechten gaan we seizoensgebonden voor de bijvangst”

De Napoleonshoeve heette vroeger Den Dobbelen Arend. Het was eerst een hofstede. Hendrik De Crom maakte er in 1662 een herberg van. In 1699 was het een afspanning met een stal, schuur, brouwerij, land en weiden. De Crom verwierf turf- gronden en werd ook turfboer. De turfvoerdersgil- de was in de herberg gevestigd. Jan Baptist Hens, die eigenaar was van 1786 tot 1808, maakte er een volwaardig postgebouw van. De familie runde ook een koeriersdienst. Postkoetsen en rondtrekkende legereenheden hielden er halt en overnachtten er. In 1815 verhuisden de post en de herberg naar de Bredabaan, want die was in 1811 aangelegd op bevel van Napoleon. Toen werd Den Dobbelen Arend opnieuw een hoeve.

Napoleonshoeve - afbeelding - over ons
Napoleonshoeve - afbeelding - over ons - historie